Gustavo Peñalver Vico neix a Cartagena el 11 d’abril de 1939, tan sols deu anys després que finalitzés la Guerra Civil Espanyola.
Sent un nen i veient a Leonor, la seva mare, amb els pinzells i les teles, es va interessar per la pintura. Per motius familiars ella va haver de marxar a Mallorca i Gustavo va quedar a Cartagena amb el seu avi. Del seu pare només recorda que a l’edat de quatre anys, agafat de la mà de la seva àvia, una lleu figura li deia adéu al port.
El 1946 es trasllada a la barriada de Son Españolet de Palma per trobar-se amb la seva mare, enyorant l’afecte dels seus avis. Recorda que a l’edat de vuit o nou anys ja va agafar el costum d’anar amb un quadern i una cadira plegable al carrer a passejar, fins a un lloc que li apetia. Col·locava la cadira i plasmava imatges quotidianes, gairebé sempre del centre de Palma. Fins a l’edat de setze anys va viure amb la seva mare. En aquest temps va començar a col·laborar per al diari Baleares amb la sección “Dibuixant al carrer”, que dirigia Joan Bonet, escriptor, articulista, pintor i pare de la cantant Maria del Mar Bonet.
Als disset anys es va marxar a Barcelona i en els següents cinc anys anava i venia de París, on s’instal·laria dels vint-i-dos als vint-i-tres anys. Després es va anar a Bèlgica i seguia col·laborant amb el diari, enviant els seus dibuixos i caricatures, Joan Bonet afegia la literatura. Va conèixer artistes com Xam, com Tarrasó que habitualment es reunien al Bar Riskal. Va compartir amistat amb el dibuixant Pep Bover.
En les seves primeres obres postimpressionistes es percebia una lleu influència d’aquell moviment anomenat fovisme, però del qual mai va abusar. Les seves ironies, el seu optimisme sobre colors plans ja emetia una forta personalitat d’aquell jove pintor. Ha estat un enamorat de la pintura de Matisse al qual mai ha imitat. Sempre ha impedit que les influències sobrepassin els límits.
Una de les seves aventures més conegudes va ser la que va experimentar juntament amb el ja difunt periodista i gran amic, Miquel Vidal: Una volta a Mallorca en camell. Seixanta dies i quatre-cents quilòmetres d’una proesa que començaria a la Plaça de Cort de Palma al gener de 1964.
El seu treball el va portar a relacionar-se amb rellevants personatges de l’època, com a l’humorista Miguel Gila, o l’actor Toni Leblanc, o el cantant Adriano Celentano, o l’humorista gràfic Chumy Chúmez i compartir espais de redacció amb Pere Serra, Pepe Tous, Pau Llull, Antonio Pizà, Joan Bonet i Miquel Vidal, entre d’altres.